Valse wand of scheidingswand in Gyproc

Om een ruimte in te delen kan je aan de slag gaan met Gyprocplaten. Je kan er snel een scheidingswand of valse muur mee optrekken. Het materiaal werkt zo flexibel en er zijn voldoende toebehoren om de klus tot een goed einde te brengen. Denk maar aan isolatie, studs en dergelijke meer. Leer alles over valse muren en scheidingswanden in dit artikel.

Voordeel Gyproc scheidingswand

Eén van de grootste voordelen is dat je snel kan werken tegen een relatief lage kostprijs. Gyproc scheidingswanden zijn licht van gewicht en je kan ze overal toepassen, onafhankelijk van de hoogte of breedte van de ruimte. Er bestaan handige profielen en platen die je overal kan plaatsen. Zelfs gebogen scheidingswanden maken zijn mogelijk met gipskartonplaten. Wil je later een muur opnieuw uitbreken en meer ruimte creëren, dan kan je het Gyproc materiaal weer makkelijk verwijderen.

Tip: Plaats eerst de vloer zodat deze mooi doorloopt onder de scheidingswand. Gipskartonwanden worden opgetrokken als dragende en niet-dragende wanden.

Opbouw binnenmuur in gipskarton

Om een Gyproc scheidingswand op te zetten heb je een frame nodig. Het frame kan je aan de huidige muur en vloer bevestigen. Vervolgens worden de gipskartonplaten aan de constructie vastgemaakt door middel van vijzen of nieten. Indien nodig kan je tussen de wanden isolatie voorzien, zodat de warmte beter in de ruimte blijft. Om het geheel steviger te maken kan je uiteraard een dubbele laag gipsplaten aanbrengen. De opbouw geschiedt door middel van aluminium staanders en liggers. Populair is het Metal Stud systeem van Gyproc. Of je kan opteren om een frame in hout te bouwen.

Scheidingswand met geluidsisolatie

Akoestische isolatie is iets wat veel mensen gebruiken. Op die manier kan je geluiden van de ene ruimte blokkeren en vang je ook gesprekken minder op als je in een andere ruimte zit. Om zo een wand te bouwen heb je een dubbelwandige constructie nodig. Maar je moet er wel op letten om de skeletten van de want te ontkoppelen. De diepte van de spouw en de dikte van de platen zullen bepalen hoeveel geluid er effectief tegengehouden wordt. Je kan geluidswerende gipsplaten gebruiken, zoals Gyproc Soundblock. Deze hebben een hogere densiteit en houden meer geluid tegen.

Gyprocwand voor vochtige ruimtes

Vochtige ruimtes zoals een badkamer en een keuken hebben nood aan ander plaatmateriaal dan de standaard Gyprocplaat. Er bestaan geïmpregneerde gispplaten die geen water opnemen. Zo kan je dus een vochtwerende scheidingswand maken, met behulp van bijvoorbeeld Metal Stud profielen. Als de platen zijn aangebracht kan je deze eventueel bezetten met keramische tegels. Mocht de wand toch in contact komen met spatwater, dan kan je nog een waterdichte coating laten aanbrengen. De hoeken en randen kan je afwerken met een watervaste kit, zodat water niet kan insijpelen.

Valse wand badkamer

Prijs Gyproc scheidingswand

Een gemiddelde prijs om een scheidingswand met Gyproc te maken ligt rond de €45 per vierkante meter. De uiteindelijke kostprijs hangt af van het plaatmateriaal dat je gebruikt, het soort frame, het totaal aantal m2 wanden welke extra’s je erbij wenst. Denk maar aan thermische isolatie of geluidsisolatie die je in de binnenmuur wenst te verwerken, een deuropening of raam. Het is aan te raden om een vakman te laten langskomen die een offerte kan opmaken. Hij kan ook direct zien wat de mogelijkheden zijn en alles met jou bespreken.

Gyproc laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte